Pārlekt uz galveno saturu

MF students atrod jaunu papardes sugu

Attēla autors: No LLU arhīva

6. jūlijā Latvijā atrasta jauna papardes suga – zaļā sīkpaparde. To Gaujas Nacionālā parka teritorijā pamanīja LLU Meža fakultātes students Elmārs Bušujevs, kurš kopā ar meža speciālistu Gati Ziediņu un biotopu eksperti Ilzi Čakari bija devies mežā aplūkot biotopus.

Elmārs Bušujevs stāsta, ka reto augu, kurš līdz šim nebija novērots Latvijas teritorijā, pamanījis pārgājiena beigās, kad mežs bija izstaigāts un izpētīts un visi devušies atpakaļ uz sākumpunktu.

 "Atpakaļceļā izvēlējāmies citu maršrutu un nolēmām iet gar mazu upīti, kurai bija stāvas nogāzes, ar cerību, ka atradīsim kādu īpašu sugu, jo upītes nogāze bija ļoti interesanta un cilvēku neskarta. Ejot gar upītes nogāzi, novēroju vairākas interesantas sugas, kuras pirms tam nebiju redzējis, kā, piemēram, dažādas vārpstiņgliemežu sugas, lielo un mazo torņgliemezi. Intreresanti, ka tieši pirms zaļās sīkpapardes atrašanas aizsākās sarunas par papardēm, konkrēti, par trauslo pūslīšu papardi un Roberta kailpapardi, kuras turpat aug. Biotopa eksperte Ilze Čakare stāstīja, kādas ir atšķirības pazīmes šīm papardēm no citām papardēm un kur viņas var visbiežāk sastapt," stāsta Elmārs.

Viņš turpina, ka drīz vien netālu ieraudzījis mazu interesantu papardīti un vaicājis speciālistei: "Kas tas ir?" Iepriekš Elmārs tādu augu vēl nebija manījis un nemaz nezināja, ka šī paparde ir tik reta un ka Latvijā tāda suga vēl nav konstatēta. Tika uzņemtas vairākas fotogrāfijas, lai vēlāk varētu konstatēt, kāda tā ir suga. Pirmais pieņēmums bija, ka tā varētu būt mūra sīkpaparde, bet izrādījās, ka tā ir zaļā sīkpaparde - Asplenium viride. Elmārs līdz pēdējam brīdim neticējis, ka ir atklājis kaut ko tik īpašu, līdz pēc pārgājiena piezvanīja eksperte un apstiprināja, ka tā ir zaļā sīkpaparde.

"Savas zināšanas par meža biotopiem esmu ieguvis, studējot LLU Meža fakultātes programmā "Mežzinātne", un visvairāk augu atpazīšanu mācījos 1. un 2. kursa laikā pie profesores Ingas Straupes, kura pasniedza meža botāniku un sugu biotopu aizsardzību. Iegūtās zināšanas man palīdz atpazīt un atrast augus mežā, kā arī atšķirt dažādas sugas. Ar zaļo sīkpapardi gan pirmo reizi sastapos mežā, bet noteikti tagad šī suga tiks daudz vairāk pieminēta lekcijās," stāsta Elmārs. Viņš arī uzskata, ka ir patiess prieks Jelgavā studēt šo studiju virzienu un nolēmis studijas turpināt Meža fakultātes maģistra studiju programmās.

Vairāk informācijas par auga atrašanās vietu un papildus fotogrāfijas var apskatīt http://dabasdati.lv/lv/observation/dn5fkldb5nmidmhrtmeslbbrf1/

 

Pievienots 15/07/2016