Pārlekt uz galveno saturu

Māris Znotiņš: Prakse ir ļoti vērtīga pieredze

Attēla autors: No personīgā arhīva

Māris Znotiņš sākotnēji uzsācis studijas ekonomistos, taču pārtraucis. Dzīves ceļi viņu noveduši līdz darbam kokapstrādes jomā, un, kādu laiku tajā darbojoties, sapratis, ka šī joma viņu saista, taču gribējis iegūt arī attiecīgu izglītību. Tā Māris iestājies Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes studiju programmā "Mežinženieris", uzskatot, ka tajā varēs iegūt plašākas zināšanas.

Domājot par nākotnes plāniem, Māris vēlas visu turpmāko savas karjeras attīstību saistīt ar meža nozari, pilnveidojoties savā darba jomā un, iespējams, izmēģinot savus spēkus arī maģistra studijās. Tomēr par augstākā līmeņa studijām absolvents apsver domu tad, ja tiks budžeta grupā un, ja būs iespēja studijas apvienot ar darbu.

Doma par maģistra studijām radusies, uzrakstot un veiksmīgi aizstāvot bakalaura darbu:

“Mana tēma bija “Apses apaļo kokmateriālu tilpuma noteikšanas precizitātes izvērtējums, izmantojot 1D uzmērīšanas ierīci”. To izvēlējos, jo darbā ir saistība ar šāda tipa ierīci, tā ir ievērojami lētāka par modernām 3D uzmērīšanas ierīcēm, taču ar precizitātes nobīdēm. Es pētīju, kādā veidā un ar kādiem paņēmieniem šo precizitāti varētu uzlabot, un šo problēmu arī veiksmīgi atrisināju.”

Māris atzīst, ka bakalaura darba uzrakstīšana nesagādāja lielas problēmas, jo viņa pieredze, darbojoties nozarē, un interese par diplomdarbā risināmo problemātiku palīdzēja darba izstrādē. Viņa izstrādātais darbs tika atzīts par vienu no labākajiem aizstāvētajiem studiju programmas “Mezinženieris” bakalaura darbiem.

No studiju laika Mārim visspilgtāk atmiņā paliks prakses, kurās viņš devās kopā ar saviem kursa biedriem:

“Praksēs varējām pielietot un salīdzināt savas zināšanas. Piemēram, motorinstrumentu praksē, kad divas  nedēļas dzīvojām mežā un paši zāģējām kokus. Tas deva citādāku iespaidu, jo iepriekš to nebiju darījis.”

Absolvents uzsver, ka vislielākā vērtība ir pēdējā kursa profesionālajām praksēm, kas notiek AS “Latvijas valsts meži” un Valsts meža dienestā:

“Tā ir vērtīga pieredze, jo, kad satiecies ar profesionāļiem, kuri jau strādā nozarē, vari izvērtēt, kas ir tās praktiskās iemaņas, ko vajag apgūt vai uzlabot, cik daudz esi apguvis no teorijas. Šo divu mēnešu laikā var ļoti daudz iegūt.”

Pievienots 12/07/2021