Pārlekt uz galveno saturu

Elīza Hermane: “LLU pasniedzēji ir ļoti atsaucīgi un sirsnīgi”

Attēla autors: No personīgā arhīva

Elīza ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātes studiju programmas “Mežinženieris” 1. kursa studente. Studijas meža nozarē izvēlējusies intereses dēļ – tā radusies jau bērnībā, taču nostiprinājusies 13 gadu vecumā, kad Elīza kļuva par jaunāko mednieci Latvijā. Medību laikā ieguvusi daudz jaunu zināšanu un sapratusi, ka turpmāko karjeru vēlas attīstīt tieši meža nozares lauciņā.

Sākotnēji Elīza ieguvusi mežsaimniecības tehniķa izglītību Ogres tehnikumā, taču vēlējusies meža nozares zināšanu ceļu turpināt. Iestājusies LLU, apmeklējusi studijas klātienē, iepazīstot kursabiedrus un cenšoties pierast pie jaunā studiju formāta, taču drīz pēc tam studijas pārgājušas attālinātajā formā:

“Šajā laikā daudz sanāca apgūt pašmācības ceļā. Man ļoti patīk kontaktēties ar pasniedzējiem, tādēļ attālinātais studiju process izraisīja grūtības, kā arī ir darbi, ko gribas padarīt vai arī jāpalīdz vecākiem, tādos gadījumos ir daudz grūtāk pieslēgties attālinātajām studijām.”

Šobrīd studente nav nosliekusies uz konkrētu profesijas izvēli, jo vēlas izmēģināt dažādas darba sfēras. Viņa joprojām mēģina izprast, kas tad īsti ir mežinženieris un kādas darba iespējas šī profesija paver:

“Meža nozarē ir dažādas profesijas – vari strādāt mežā vai birojā, kļūt par mežistrādes meistaru, vai konsultantu, kas apmāca citus, u.c. Lai saprastu, kas man tiešām patīk, vēlos iegūt pieredzi dažādos uzņēmumos. Esmu pastrādājusi Meža konsultāciju pakalpojumu centrā, šovasar strādāju AS “Latvijas valsts meži” kokaudzētavā. Esmu sev uzstādījusi mērķi, ka līdz 4.kursam vēlos pastrādāt arī Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā “Silava”.

Runājot par mērķtiecību, Elīza ir viena no studentēm, kura apgāž stereotipu, ka “mežā var strādāt tikai vīrieši”. Kaut arī ir nācies dzirdēt, ka jauniete ir pārāk trausla un viņai mežā neesot vietas, viņa ir pārliecināta, ka cilvēku vajag iepazīt, lai saprastu, ko no viņa var sagaidīt – mežs un medības ir viņas vaļasprieks, tādēļ, iepazīstot studenti, šaubas noteikti pagaisīs.

Studente uzsver, ka, lai studētu šajā fakultātē, noteikti ir jābūt interesei un mīlestībai pret dabu, turklāt ir jāpatīk tai atmosfērai, kāda rodas, ieejot mežā. Studijas neesot vieglas, īpaši, ja nāc studēt bez priekšzināšanām, taču pasniedzēji iemāca visu no pašiem pamatiem.

“Visi LLU pasniedzēji ir atsaucīgi. Īpaši man ir iepaticies pasniedzējs Viesturs Šulcs, kurš prot iemācīt vielu pat tiem, kuri domā, ka netiks galā. Arī Jānis Magaznieks ir ļoti iedvesmojošs pasniedzējs. Abi pasniedzēji ir stingri un prasīgi, taču viņi tiecas uz to, lai studenti iemācītos. Arī Linards Sisenis, kurš pasniedz medību studiju kursu, ļoti labi un interesanti pasniedz vielu. Ja tēma ir saistoša, tad ir ļoti interesanti, varu uzzināt daudz jauna,” atklāj Elīza.

 

Pievienots 05/08/2021