Pārlekt uz galveno saturu

Būt izcilniekam, apvienojot studijas ar darbu un ģimenes dzīvi

Attēla autors: No personīgā arhīva

Jānis Ziediņš ir studiju programmas “Mežinženieris” nepilna laika bakalaura studiju absolvents. Šobrīd viņš strādā AS “Latvijas valsts meži” Strenču kokaudzētavā un ir pārliecināts, ka iegūtās zināšanas ļauj labāk saprast un pareizi raudzīties uz meža nozari Latvijā, kā arī uzlabot sniegumu darbā.

Stāstot par savu ceļu līdz Mežinženieru studiju programmai, Jānis atklāj:

“Darba gaitas Strenču kokaudzētavā uzsāku 2011. gadā kā sezonas strādnieks, taču jau tad sapratu, ka gribu būt daļa no AS “Latvijas valsts meži” saimes. 2012. gadā šāda iespēja tika dota, un es, protams, piekritu. Turpinot darbu Strenču kokaudzētavā, sapratu, ka vēlos apgūt zināšanas par meža nozari un spēt sarunāties un saprast šo īpašo meža valodu. Tādēļ, ģimenes un Strenču kokaudzētavas vadošo speciālistu iedrošināts, pieņēmu lēmumu uzsākt studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātē. Studiju apvienošana ar ģimenes dzīvi un darba pienākumiem nav viegls uzdevums, tāpēc jāsaka milzīgs paldies sievai par atbalstu un meitām par pacietību. Paldies, protams, arī uzņēmumam par motivējošu atbalsta sistēmu darbinieku vēlmei izglītoties un kokaudzētavas vadībai par piekrišanu.”

Mācībspēki Jāni raksturo kā ļoti izdarīgu, centīgu un precīzu studentu, kurš izgājis vairākus karjeras līmeņus, sākot no vienkāršākajiem, bet ne mazāk atbildīgajiem darbiem. Viņš turpina kāpt pa karjeras kāpnēm un ir ļoti pieklājīgs, nebaidās komunicēt un vērsties ar jautājumiem, kā arī patstāvīgi prot pieņemt lēmumus un apspriest idejas ar speciālistiem.

Noslēguma darbā Jānis izvēlējies tēmu “Alternatīvo augu aizsardzības līdzekļu efektivitāte pret lielo priežu smecernieku Hylobius abietis L. bojājumiem parastās priedes Pinus sylvestris L. jaunaudzēs”, kas izpelnījusies augstāko iespējamo vērtējumu – 10 balles, un tik augstu novērtēti diplomdarbi netiek bieži. Jānis uzskata, ka šādu vērtējumu iespējams iegūt vairāku faktoru ietekmē:

“Būtiska nozīme ir tēmas izvēlei un apziņa, ka pētījuma rezultāti būs noderīgi. Šie faktori pozitīvi veicina darba izstrādi, un rezultāts neizpaliks.  Varētu pat teikt, ka bakalaura darbs tapa, darbojoties komandai, un daļa no 10 ballēm pienākas idejas autoram un padomdevējam Strenču kokaudzētavas vadītajam Jānim Zvejniekam, darba vadītājai Solveigai Luguzai un darba konsultantei Dagnijai Lazdiņai no LVMI "Silava".”

 

 

Pievienots 10/08/2021