Pārlekt uz galveno saturu

Studentu inovāciju programmas laureātos – LLU kokapstrādes absolventa Rinalda Ūdra projekts par daudzfunkcionālu koka mēbeļu izgatavošanu

Attēla autors: No LLU arhīva

Jūlija nogalē noskaidroti Latvijas Lauksaimniecības universitātes studentu inovāciju programmas pirmā cikla laureāti. Komisija, izvērtējot komandu sniegumu un rezultātus, uzvarētāja godu nolēmusi piešķirt divu ideju attīstītājiem, viņu vidū LLU Meža fakultātes Kokapstrādes virziena absolventa Rinalda Ūdra un viņa komandas: Valda Pamovska un Artas Paulas Ozoliņas projektam “Otter kind of furniture” par daudzfunkcionālu koka mēbeļu izgatavošanu, piešķirot 1000 eiro vienreizējo stipendiju idejas turpmākai attīstībai.

Mūsu komandas izstrādātās idejas pamatā ir mans kursa darbs. Studējot pēdējā semestrī, bija jārada mēbele. Es vēlējos izveidot tādu, kas patiešām manai ģimenei būtu noderīga un izmantojama arī ikdienā. Nolēmu veidot pie sienas stiprināmu izvēršamu glabāšanas mēbeli. Process mani aizrāva un, šķiet, arī padevās. Tā kā bija jādomā arī par studiju noslēguma darbu, tad nolēmu, ka šo ideju attīstīšu arī plašāk, veltot tai bakalaura darbu. Tajā pat laikā mani uzrunāja LLU biznesa inkubatora pārstāvji, piedāvājot idejas testēšanai izmantot LLU “HatchUp” piedāvātās iespējas. Iegūtais starta kapitāls, uzsākot dalību LLU inkubatorā, sniedza motivāciju un pārliecību, ka manai idejai ir potenciāls un arīdzan diplomdarbs ieguva lielāku pievienotu vērtību”, stāsta Rinalds.

Sākotnēji Rinalds domājis, ka mēbeles izgatavošana tehniski būs salīdzinoši vienkārša, taču, praktiski ķeroties pie darbiem, sapratis, ka tik ātri nekas neies, un praksē ir jāņem vērā vēl daudz un dažādi faktori un nianses. Viss šis izmēģinājumu process (tai skaitā arī neveiksmes) tiek aprakstīts bakalaura darbā. Arī sākotnējās komandas sastāvs mainījies. Taču finišā tā patiešām izdevies piesaistīt motivētus un ieinteresētus jauniešus.

Diplomdarbā saņēmu vērtējumu “astoņi”. Taču pats produkts tajā brīdī līdz galam mani neapmierināja. Tāpēc turpinājām darbu arī pēc aizstāvēšanas un attīstījām papildu prototipus. Mēs izdarījām vairāk, nekā solījām – tāpēc, iespējams, komisija mūsu komandas veikumu novērtēja tik augstu,” min jaunietis.

Kas būs tālāk? Sākotnējā ideja – mēbele ģimenes vajadzībām – ir īstenota un arī atradusi savu vietu mājā. Cikls no idejas līdz realizācijai ir noslēdzies.

Esmu apmierināts ar paveikto un priecīgs, ka augstākās izglītības posms ir noslēdzies. Piedalīšanās LLU biznesa ideju attīstības programmā man ļāva pieskarties uzņēmējdarbības laukam, saprast, kas man patīk, kas padodas un kas ir manas vājās puses. Pēc studijām esmu uzsācis darbu pilnīgi citā virzienā, strādāju LLU Starptautiskās sadarbības centra komandā. Bet tiem, kuri studējot vēlas pārliecināties par “uzņēmēja kodu”, es aicinu izmantot LLU "HatchUp" biznesa inkubatora piedāvātās iespējas. Tās patiešām sniedz vērtīgas zināšanas, iedrošina, motivē un virza.

 

Pievienots 16/08/2022